Als collega’s mij vragen welke de mijne is, vind ik het altijd mooi om te zeggen; “Die daar”. En dan vooral als hij er uitziet om door een ringetje te halen. Voor mij betekent dat, naast schone ruiten en een gewassen cabine, ook opgepoetst chroom. Want laten we eerlijk wezen, daarmee wordt jouw truck toch wel echt letterlijk en figuurlijk oogverblindend. Ik geef meteen toe, het is wel even een dingetje om dat keurig bij te houden, want bij chroom poetsen komt het namelijk nog gewoon aan op Oud Hollands handwerk. Maar Truckwash1 zou Truckwash1 niet zijn als we niet wat handige tips en tricks voor je hadden.

Dof chroom poetsen

Er zijn eigenlijk 2 manier om je chroom te poetsen. Je kunt dit namelijk doen met huishoudelijke middelen of met speciale chroompoets. De ene manier werkt logischerwijs net iets beter dan de ander, maar als je er wat tijd en moeite insteekt behaal je altijd een resultaat en ben je weer een stukje dichterbij die prachtig glimmende velgen. Dus wil jij de show stelen bij de pomp of op de weg? Lees hieronder hoe je dat aanpakt.

Chroom poetsen met aluminiumfolie

Chroom poetsen met aluminiumfolie is een methode die we scharen onder poetsen met huishoudelijke middelen. De theorie achter deze methode is dat aluminiumfolie zachter is dan de meeste metalen en dus geen krassen achterlaat op jouw chroom of het metaal dat daaronder zit. Daarnaast ontstaat er een reactie wanneer aluminium met chroom in contact komt. Hierdoor vliegt het vuil en de roest er zowat vanaf. Wil je dit eens proberen? Dit is hoe je het aanpakt:

1. maak met een spons en wat sop het oppervlak eerst goed schoon
2. dompel daarna een stuk aluminiumfolie in water met zout
3. poets met de vochtige aluminium prop het oppervlak schoon
4. maak de prop geregeld opnieuw nat
5. spoel het oppervlak goed af
6. wrijf het oppervlak droog en poets het verder op met een droge doek

Mocht je je nou afvragen: waarom water met zout? Het zout zorgt voor een extra chemische reactie tussen het chroom en aluminium en bevordert daarmee een extra glimmend eindresultaat. Goede tip toch?

Chroom poetsen met azijn

Chroom poetsen met azijn of andere milde zuren. De theorie hier is dat roest niet van zuur houdt. Hierdoor tast een milde zuur variant wel de roest maar niet het metaal aan. Ben jij niet vies van een zuurtje hier of daar? Mooi, dan is dit hoe je het aanpakt:

1. maak met een spons en wat sop het oppervlak eerst goed schoon
2. pak wat azijn, cola of limoensap
3. giet het zuur onverdund over het oppervlak en laat het een kwartier inwerken
4. poets het oppervlak op met een ruwe spons of wat aluminiumfolie
5. spoel het oppervlak goed af
6. maak het oppervlak extra schoon met autoshampoo
7. wrijf het oppervlak droog en poets het verder op met een droge doek

Wanneer je denkt ‘Nou die stap 6 sla ik mooi over. Ik spoel wel gewoon even wat extra goed met water’ dan geven wij je de tip: niet doen. De autoshampoo zorgt ervoor dat alle zuurresten verwijderd worden. En dat is wel zo fijn voor je chroom en het onderliggende metaal.

Verweerd chroom poetsen

Bovenstaande huis-, tuin en keukentips zijn natuurlijk leuk, maar als je echt resultaat wilt, poets je natuurlijk als een pro. Benieuwd hoe pro’s tekeer gaan op chroom? Nou een echte pro heeft alleen dit nodig.

Hiermee wordt je chroom niet schoon, nee, hiermee verander jij jouw chroom in een ware spiegel. Daarnaast stoot het nieuw vuil af en zorgt het voor een veel langere en diepere glans dan de eerder genoemde huishoudelijke middelen. Dus ik neem aan dat je wel weet waar de pro’s bij Truckwash1 voor kiezen.

En nu aan de slag
Welke manier je ook kiest, wij houden van schone trucks en zijn daarom altijd benieuwd naar jouw before en after foto’s. Maak dus een foto of video en deel die met ons via onze Facebookpagina. De leukste inzending wint uiteraard zoals altijd een mooie prijs.

X