De weg op met schone en glanzende ruiten is niet voor iedere trucker een vanzelfsprekendheid. Wekelijks krijgen we wel een aantal keer de vraag; “Hoe maak ik mijn ruiten nou het best streeploos schoon?” Deze blog is daarom helemaal gewijd aan deze uitdaging. We vertellen je onze tips en tricks, zodat wanneer je nog te ver verwijderd bent van een van onze vestigingen je gewoon zelf aan de slag kunt. Nieuwsgierig of je het misschien nu zelf al wel goed aanpakt? Lees dan gewoon even verder.

Vrachtwagenruiten ontvetten buitenkant
Voor je begint is het handig te weten waar die vieze ruiten nu eigenlijk vandaan komen. Want als je dat weet, weet je ook hoe je ze het best te lijf kunt gaan. Dit is onze top 3:

  • Vliegen en andere insecten,
  • Zand,
  • Diesel roetdeeltjes van je de collega die voor je rijdt,

 Diesel roetdeeltjes plakken, vliegen en insecten laten taaie resten achter en zand krast. Je ruiten meteen schoonwrijven met een doek is dus zeker geen goed plan.

Spons of keukenrol?
Hierover kunnen we kort zijn. Gebruik aan de buitenkant geen keukenrol. Zoals je zo zult lezen moeten je ramen goed gespoeld worden met ruim water. Een paar dunne velletjes keukenpapier zijn simpelweg niet geschikt voor deze klus.

Afwasmiddel, alcohol of ammoniak op je ruiten?
Meteen flink in de poets-modus is geen goed idee. Het zand zal je ruit beschadigen en krassen veroorzaken. Uiteraard kan een professionele polijster je ramen dan wel weer herstellen en een handige bijkomstigheid is dat ze dan ook meteen goed schoon zijn, maar dit is wel een behoorlijk kostbare manier om die felbegeerde schone en glanzende ramen te krijgen. Niet echt handig dus.

Het gemakkelijkste is een emmer te vullen met warm water en een scheut afwasmiddel. Wees niet spaarzaam met het water, want al het zand moet er als eerste af. Is het zand van je ruit? Dan is het nu tijd om wat steviger te boenen. Door het warme water laat waarschijnlijk zelfs het taaiste insect los en het afwasmiddel rekent snel af met die plakkende roetdeeltjes.

Een goed idee en een slecht idee. Met alcohol in de weer op je ruiten is een goed idee, maar gebruik dit alleen als je met afwasmiddel je ruiten niet schoon genoeg krijgt. Ammoniak is daarentegen een bijzonder slecht idee. Dit tast het rubber aan, waardoor er naast vieze ramen in de toekomst ineens ook een heel nieuw probleem ontstaat. Niet doen dus.

Vrachtwagenruiten schoonmaken binnenkant
Mocht je nu denken dat je klaar bent heb ik helaas slecht nieuws voor je. De binnenkant van je ruit moet nog. Maar wees gerust, dit is een stuk minder werk en die keukenrol komt hier wel weer perfect van pas.

Spuit je raam in met wat ruitenreiniger en wrijf het droog. Nog niet tevreden met het resultaat? Herhaal dit dan tot je raam helemaal schoon is en jij wel tevreden bent.

Gouden tip voor streeploze, perfect schone vrachtwagenruiten
Nu zowel de binnenkant als de buitenkant schoon is, kan het toch nog voorkomen dat je zo hier en daar toch nog wat strepen ziet. Strepen die niet constant zichtbaar zijn, maar slechts vanuit een bepaalde hoek of lichtinval.

Om in één keer met die strepen op je ruiten af te rekenen wrijf je de binnenkant horizontaal na en de buitenkant verticaal. Nu zie je de achtergebleven strepen meteen zitten en kun je ze met het hierboven omschreven plan gericht te lijf gaan.

En nu aan de slag
Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar foto’s van jouw vieze ruiten, maar nog meer naar het verschil nadat je met bovenstaande tips aan de slag bent gegaan. Maak dus een foto van jouw vieze vrachtwagenruit en daarna een van het oogverblindende resultaat. Vergeet dan deze foto’s niet even met ons te delen! 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X